Bugün:19.11.2018 | 11:55

4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununun Ek 2 nci maddesinde yer alan “kısa çalışma” düzenlemesi ile genel ekonomik, sektörel, bölgesel kriz veya zorlayıcı sebeplerle işyerindeki haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak en az üçte bir oranında azaltılması veya süreklilik koşulu aranmaksızın işyerinde faaliyetin tamamen veya kısmen en az dört hafta süreyle durdurulması hallerinde, İşletmelerin yaşadığı sıkıntıların bir ölçüde azaltılması ve işçilerin işlerini korumaları amaçlanmıştır.
Kısa çalışmaya ilişkin düzenlemede yer alan “genel ekonomik, sektörel veya bölgesel kriz” ibareleri ile Kısa Çalışma ve Kısa Çalışma ödeneği Hakkında Yönetmelikle yer alan “zorlayıcı sebep” tanımı kısa çalışma uygulamasını önemli ölçüde daraltmış ve işletmelerimizin yararlanmasını güçleştirmiştir.
Ekonomide yaşanması olası olumsuzluk durumlarında işletmelerin işçilerini çıkarmadan faaliyetlerini sürdürebilmesini amaçlayan kısa çalışma ödeneğinden faydalanmayı güçleştiren mevzuat hükümlerinin yeniden ele alınması yönünde Birliğimiz (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği) ilgili kurumlar nezdinde girişimlerde bulunmuştur.
Birliğimizin ısrarlı girişimleri sonucu Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen yönetmelik değişikliği ile “zorlayıcı sebep” tanımı “İşverenin kendi sevk ve idaresinden kaynaklanmayan, önceden kestirilemeyen, bunun sonucu olarak bertaraf edilmesine imkân bulunmayan, geçici olarak çalışma süresinin azaltılması veya faaliyetin tamamen veya kısmen durdurulması ile sonuçlanan dışsal etkilerden kaynaklanan dönemsel durumları ya da deprem, yangın, su baskını, heyelan, salgın hastalık, seferberlik gibi durumlar” şeklinde yeniden düzenlenmiştir.
Yönetmelik değişikliği sonucu ekonominin genelinde yaşanan daralmalara bağlı olarak üretim ve/veya satışları azalan işletmelerimize faaliyetlerini tamamen veya kısmen en az dört hafta süreyle durdurmaları hallerinde (kısa çalışma yaptıkları dönemlerde üç ayı aşmamak üzere) işyerinde istihdam ettikleri işçilerin çalışamadıkları döneme ilişkin ücretlerinin İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanması imkanı sağlanmıştır.
07/11/2018 tarih ve 30588 sayılı Resmi Gazete´de yayımlanarak aynı gün yürürlüğe giren değişiklikle, Perakende Ticarette Uygulanacask İlke ve Kurallar Hakkında Yönetmeliğin 12/C maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
5362 sayılı Kanunun 62 nci maddesi ile 18/5/2004 tarihli ve 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanununun 12 nci maddesi çerçevesinde azami fiyatları tarifeyle belirlenen malların temini karşılığında üretici ve tedarikçiye birim miktar başına yapılacak ödeme, tarifedeki azami fiyatın yüzde seksenbeşinden az olamaz.[tirnak]
Büyük mağaza zincir mağaza ve tedarikçilerce bir gün içinde üreticiden teslim alınan birinci fıkra kapsamındaki malların en fazla yüzde beşi satılamadığı gerekçesi ile iade edilebilir.
Tüm Üyelerimize Duyurulur.

ODAMIZDA, BAKKA 2018 YILI PROJE TEKLİF ÇAĞRISI BİLGİLENDİRME VE EĞİTİM SEMİNERİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

23/01/2018 Salı saat 10:00’da Odamız Konferans Salonunda, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından “2018 Yılı Proje Teklif Çağrısı Bilgilendirme Ve Eğitim Semineri” gerçekleştirildi. Özellikle Kamu Kurum ve Kuruluşları ile Meslek Kuruluşlarına yönelik açıklanan destek programında toplamda 12 Milyon TL hibe verileceği açıklandı.

BAKKA Uzmanlarından Öznur Çapraz: “Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programının daha çok Turizm Altyapısının geliştirilmesine yönelik olduğunu belirtti ve bu kapsamda 12 milyon toplam bütçeye sahip hibe verdiklerini söyledi. Çapraz, bu konuda iki öncelik belirlediklerini belirterek, “önceliklerimiz kısaca doğal, tarihi ve kültürel açıdan potansiyeli olan bölgelerde turizmin geliştirilmesine yönelik altyapı çalışmaları. İkinci önceliğimiz ise alternatif turizmin geliştirilmesi için gerekli altyapı çalışmaları olarak belirlendi. Destek tutarımız proje başına maksimum 1 milyon TL’dir. Alt limitimiz ise 250 bin TL. Oranlarda yüzde 25 ile yüzde 75 arasında Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın vermiş olduğu hibe desteği değişmektedir” dedi.
Ardından Proje Hazırlama eğitimini vermek üzere sunumunu gerçekleştiren BAKKA Uzmanı Ümran Öztürk DEMİRAY, Kalkınma Ajansları Bilgi Sistemi (KAYS) üzerinden nasıl proje hazırlanması gerektiği ve ne tür destekleyici belgeler istenildiği konusunda oldukça detaylı bir sunum gerçekleştirdi.

Düzenleme: 24 Ocak 2018