Bugün:16.10.2018 | 05:03

KDZ.EREĞLİ TSO’DAN ÜYELERİMİZE ÖNEMLİ DUYURU İKİNCİ EL MOTORLU KARA TAŞITLARI ALIM SATIM FAALİYETLERİNE MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ ALMA ZORUNLULUĞU GETİRİLMİŞTİR

İkinci El Motorlu Kara Taşıtı alım satımı yapanlar bundan böyle Mesleki Yeterlilik Belgesi almak zorundadırlar.

Ticaret Müdürlükleri, mesleki yeterlilik belgesi olmayan işletmelere “Yetki Belgesi” vermeyecektir.
Noterler, mesleki yeterlilik belgesi ibraz etmeyenlerin “Alım-Satım İşlemlerini”kabul etmeyecektir.
Belediyeler, mesleki yeterlilik belgesi ibraz etmeyen işletmelere “Ruhsat”vermeyecektir.

Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu Kimleri Kapsıyor? Kim Hangi Belgeyi Almalı?
Halihazırda ikinci el motorlu kara taşıtı alım satımı yapanlar veya bu sektöre yeni girecek girişimciler için;
- Firma sahibi
- Şube var ise şube müdürü
- Pazarlama ve satış personelinden en az bir kişi

Yetkili Alınacak Mesleki Yeterlilik Belgesi
Firma Sahibi Motorlu Kara Taşıtları Alım Satım Sorumlusu Seviye 5
Şube Müdürü Motorlu Kara Taşıtları Alım Satım Sorumlusu Seviye 5
Pazarlama / Satış Personeli Motorlu Kara Taşıtları Alım Satım Danışmanı Seviye 4

Mesleki Yeterlilik Belgesi Alan İşletmeler,Hangi Kara Taşıtlarının Alım ve Satımını Yapacak?
Motosiklet, otomobil, arazi taşıtı, otobüs, kamyonet, kamyon ve lastik tekerlekli traktör niteliğindeki taşıtlar
Yetki Belgesi Ne Kadar Süreyle Geçerlidir?
Yetki Belgesi, 5 yılda bir yenilenecektir. Aynı şekilde mesleki yeterlilik belgeleri de 5 yılda bir yenilenecektir.
Mesleki yeterlilik belgesi veya yetki belgesi yerine geçen herhangi bir belge var mıdır?
Yetki belgesi, ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yapılan işletmenin bulunduğu yerdeki il müdürlüğü tarafından verilecektir. Mesleki yeterlilik belgesi ise TOBB MEYBEM tarafından TOBB’a bağlı Odalar aracılığıyla verilecektir.
Yetki belgesi veya mesleki yeterlilik belgesi yerine geçen bir belge bulunmamaktadır.

Sınavlar Nasıl Yapılacak?
Sınavlar, TOBB MEYBEM tarafından yapılacak olup, yazılı (teorik) ve uygulamalı olarak iki aşamada gerçekleştirilecek.
• Teorik sınavlar, Odalarımızın eğitim / toplantı salonlarında veya Galerilerin eğitim / toplantı salonlarında
• Uygulamalı sınavlar, alanı uygun olan TOBB MEYBEM tarafından onay verilmiş olan bir galeri bünyesinde yapılacaktır.
Her iki sınavdan da başarılı olan adaylar, “MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi” almaya hak kazanacak.

Sınav ve Belgelendirme Ücret Detayları Nelerdir?
Motorlu Kara Taşıtları Alım Satım Danışmanı Seviye 4 sınav ücreti KDV dahil 550 TL’dir.
Motorlu Kara Taşıtları Alım Satım Sorumlusu Seviye 5 sınav ücreti KDV dahil 600 TL’dir.

Adayların, sınavdan başarılı olduktan sonra “MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi” alabilmeleri için, Mesleki Yeterlilik Kurumu’na belge masraf karşılığı olarak ödenmek üzere, 150 TL belge ücreti ödemelidir.
Önemli Not: Motorlu Kara Taşıtları Alım Satım Danışmanı Seviye 4 ve Alım Satım Sorumlusu Seviye 5 meslekleri sınav ve belgelendirme ücretleri “Devlet Teşviki” kapsamında değildir. Dolayısıyla sınav ücretleri, geri ödenememektedir.

Nasıl Başvuru Yapılacak?
Sınavlara ön başvuru yapmak için;
• TOBB MEYBEM tarafından gönderilecek ön başvuru formlarının ıslak imzalı olarak doldurulması,
• Nüfus cüzdanı fotokopisi ve 2 adet fotoğraf ibraz edilmesi yeterlidir.
Sınav ücreti; İş Bankası Akay Şubesi IBAN: TR57 0006 4000 0014 2011 1580 36 hesabına yatırılmalıdır.

FORM-1 (Motorlu Kara Taşıtları Alım Satım Danışmanı Seviye 4)
FORM-2 (Motorlu Kara Taşıtları Alım Satım Sorumlusu Seviye 5)

Tüm evrakların Ticaret ve Sanayi Odası Kubilay Arslangörür’e teslim edilmesi gerekmektedir. Tel: 0372 316 11 61 Dahili:129 – Cep Tel: 0 535 269 39 29

Düzenleme: 03 Ağustos 2018