Dış Ticaret İşlemleri

ODAMIZCA TASDİK EDİLEN BELGELER

  1.  A-TR 
  2.  MENŞE ŞEHADETNAMESİ
  3.  EUR.1 , EUR-MED

Eğer kotaya tabi olan mallar İhracatçı Birliklerinin çalışma kapsamındaki mallar ise sözkonusu Birlikler, diğer durumda ise Odalar yetkili onay mercii durumundadırlar.

A.TR DOLAŞIM BELGESİ

Avrupa Birliği´ne üye aşağıda sıralanan ülkelere yapılan ihracatlarda Türkiye ve Toplulukta Serbest Dolaşım´da bulunan eşyanın Türkiye-Avrupa Topluluğu Gümrük Birliği çerçevesinde tercihli rejimden yararlanabilmesini sağlamak üzere Gümrük İdaresi’nce ya da bu idare tarafından yetki verilen kuruluşlarca düzenlenip gümrük idarelerimizce vize edilen belgedir.Türkiye ile Avrupa Topluluğu Arasında oluşturulan Gümrük Birliğinin Uygulanmasına İlişkin Esaslar Hakkında 2002/4616 sayılı 24.07.2002 tarihli Karar çerçevesinde düzenlenen belgedir. 
Avrupa Topluluğuna üye ülkeler şunlardır:

Federal Almanya Cumhuriyeti , 
Fransa Cumhuriyeti , 
İtalya Cumhuriyeti, 
Belçika Krallığı , 
Lüksemburg Büyük Dükalığı , 
Hollanda Krallığı , 
Danimarka Krallığı , 
İrlanda Cumhuriyeti, 
Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı , 
Yunanistan Cumhuriyeti , 
Portekiz Cumhuriyeti , 
İspanya Krallığı , 
Avusturya Cumhuriyeti , 
Finlandiya Cumhuriyeti , 
İsveç Krallığı , 
Polonya Cumhuriyeti , 
Macaristan Cumhuriyeti , 
Çek Cumhuriyeti , 
Slovak Cumhuriyeti , 
Slovenya Cumhuriyeti , 
Malta Cumhuriyeti , 
Estonya Cumhuriyeti 
Letonya Cumhuriyeti , 
Litvanya Cumhuriyeti , 
Kıbrıs Cumhuriyeti .

A.TR Dolaşım Belgesi tanımında geçen “Serbest Dolaşımdaki Eşya”, tümüyle Türkiye ve Topluluk ´ ta elde edilmiş olan ya da tamamı veya bir kısmı üçüncü ülkeler menşeli olup Türkiye ya da Topluluk´ ta ithal işlemleri tamamlanmış , gerekli gümrük vergisi , eş etkili vergi ve resimleri tahsil edilmiş , bu vergi ve resimleri tam veya kısmi bir iadeden yararlanmamış eşyayı ifade etmektedir.

Yukarıda sıralanan Avrupa Birliği´ ne üye ülkelere Tarım Ürünleri Listesi dışındaki ve Avrupa Kömür Çelik Topluluğu Ürün Listesi dışındaki serbest dolaşımdaki eşyanın ihracında A.TR Dolaşım Belgesi formları adedi 6 TL mukabilinde ihracatçı GTSO üyelerine diledikleri sayıda satışa sunulmaktadır.

İhracatçı üyeler veya gümrük beyannamelerini imzalamakla yetkili kanuni temsilcileri tarafından A.TR Dolaşım Belgelerini bu belgenin arka sayfasında yazılı kurallara uygun olarak doldurduktan sonra ihraç konusu eşyanın Türkiye´ de serbest dolaşım halinde bulunduğu hususunda tevsik edici tüm bilgi ve belgeler de eklenmek suretiyle onay işlemi Gemlik Ticaret ve Saniyi Odası tarafından yapılır.
Atr Sorgulama

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin 02.02.2009 tarihi itibariyle yürürlüğe konmuş ve 23.03.2009 ile 14.08.2009 tarihleri itibariyle revize edilmiş olan “A.TR Dolaşım Belgesi Satış ve Onayına İlişkin Usul ve Esaslar”da 16.05.2011 Tarihi ile yürürlüğe giren düzenleme yapıldığı tarafımıza bildirilmiştir. Buna göre; 

Mevcut uygulamada A.TR Dolaşım Belgeleri, firmalar tarafından Odalardan alındıkları tarihten itibaren bir yıl içinde kullanılmamaları halinde A.TR Otomasyon Programı tarafından otomatik olarak iptal edilip bir daha kullanılamazken, yapılan değişiklik ile A.TR Dolaşım Belgelerinin belgeyi satın alan firma veya gümrük müşaviri tarafından, belgelerin seri numaralarını da içerir bir dilekçe ile belgeleri satın alındığı Odaya başvuru yapılması ve belgelerin Odaya iade edilmesi halinde bir defaya mahsus olmak üzere, otomasyon programı tarafından iptal ediliş tarihinden itibaren bir yıl daha kullanıma açılabilecekleri bildirilmiştir.

Yine aynı yazıda; zaman içerisinde, firmalar veya gümrük müşavirleri tarafından satın alınan belgelerin satın alınma tarihleri unutulabileceğinden dolayı, A.TR Dolaşım Belgelerinin satın alınma ve onaya getirilmediği takdirde otomatik iptal tarihleri, aşağıda linki bulunan yeni bir yazılım sayesinde firmalar veya gümrük müşavirleri tarafından takip edilebilecektir.


SORGULAMA YAPMAK İÇİN TIKLAYINIZ


ABC MENŞE ŞAHADETNAMESİ

Menşe Şahadetnamesi A,B ve C sayfaları olmak üzere 3 sayfalık belgedir. Bu üç sayfalık belge boş haliyle adedi 5 TL mukabilinde ihracatçı üyelerimize diledikleri sayıda satışa sunulmaktadır.

Menşe Şahadetnamesine konu ihraç eşyasının, tümüyle bir ülkede elde edilen veya üretilen eşya ise o ülke menşeli olduğunu; üretimi birden fazla ülkede gerçekleştirilen eşya sözkonusu olduğunda ise bir ülke menşeli sayılabilmesi için o ülkede yeni bir ürün imal edilmiş veya imalatın önemli bir aşamasının ve ekonomik yönden gerekli görülen en son esaslı işçilik ve eylemin o ülkede yapılmış olduğunu belgelemek için düzenlenmektedir.
A,B,C, sayfalarından oluşan Menşe Şahadetnamesini dolduran ve C nüshasını imzalayan ihracatçılarımızca eşyanın beyan ettikleri ülke menşeli olduğu hususunda tevsik edici tüm bilgi ve belgelerle birlikte onay işlemleri Gemlik Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yapılır.

EUR-1 DOLAŞIM SERTİFİKASI

Türkiye´ nin Serbest Ticaret Anlaşması imzaladığı ülkelere yönelik ihracatlarda, Avrupa Birliği´ ne üye ülkelere Tarım Ürünleri Listesi kapsamına dahil ürünlerin ihracatında ve yine Avrupa Birliği´ ne üye ülkelere Avrupa Kömür Çelik Topluluğu Ürün Listesi kapsamında dahil ürünlerin ihracında malın gümrük indiriminden yararlanması amacıyla İstanbul Ticaret Odası’nca onaylanan ve Gümrük İdareleri’nce vize edilen belgedir.
Türkiye´nin Serbest Ticaret Anlaşması imzaladığı ülkeler:

İsrail Devleti ,
Makedonya Cumhuriyeti,
Hırvatistan Cumhuriyeti,
Bosna Hersek,
Filistin Kurtuluş Örgütü,
Tunus,
Fas,
Suriye Arap Cumhuriyeti,
Mısır Arap Cumhuriyeti,
Arnavutluk Cumhuriyeti,
Gürcistan.
Karadağ
Sırbistan
Ürdün
Şili.

 

EFTA:
İsviçre Konfederasyonu,
Norveç Krallığı ,
İzlanda Cumhuriyeti ,
Lichtenstein Prensliği,

Armonize Sistem Nomanklatürü esas alınarak Türk Gümrük Giriş Tarife Cetvelinde ( T ) kısaltması ile işaret edilen eşya Tarım Ürünü Listesi Kapsamına dahil ürünü göstermektedir. Bu eşyanın Avrupa Birliği ülkelerine ihracında da EUR.1 Dolaşım Sertifikası düzenlenmektedir.

Avrupa Kömür Çelik Topluluğu Ürün Listesi kapsamına dahil ürünler nelerdir:

Türkiye ile Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğunu (CECA) Kuran Anlaşmanın yetki alanına giren ve Türk Gümrük Giriş Tarife Cetvelinde yanında (CECA) kısaltması yer alan eşyanın Avrupa Birliği ülkelerine ihracında da EUR.1 Dolaşım Sertifikası düzenlenmektedir.

EUR.1 Dolaşım Sertifikaları, son sayfası Başvuru Formu olmak üzere adedi 6 TL mukabilinde ihracatçı üyelerimize diledikleri sayıda satışa sunulmaktadır.İhracatçı üyelerimiz veya gümrük beyannamelerini imzalamakla yetkili kanuni temsilcileri EUR.1 Dolaşım Sertifikalarını bu belgenin arka sayfasında yazılı kurallara uygun olarak doldurduktan sonra ihraç konusu eşyanın menşeinin tesbitine yarayan tevsik edici tüm bilgi ve belgelerle onay Oda´da yapılır.

FORM A ( ÖZEL MENŞE ŞHADETNAMESİ)

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı ( UNCTAD) çerçevesinde uygulanan Genelleştirilmiş Preferanslar Sisteminden yararlanmak üzere aşağıda sıralanan ülkelere yapılan ihacatlarda sayılan ülkelerin gümrük indirimi uyguladıkları eşyanın ihracında düzenlenen ve ithalatçı ülke gümrük idaresine muhatap belgedir.
Genelleştirilmiş Preferans Sistemine üye ülkeler şunlardır;
Rusya Federasyonu, 
Japonya, 
Kanada, 
Avusturalya,Yeni Zelanda, 
Beyaz Rusya , 
Ukrayna , 
Yukarıda sıralanan ülkelere yalnızca Genel Preferanslar Sistemine göre Türk Menşeli eşyanın ihracatında Servisçe onaylanan Form A belgesi formları adedi 5 TL mukabilinde ihracatçı GTSO üyelerine diledikleri sayıda satışa sunulmaktadır.
Form A belgesini arka sayfasında yazılı kurallara uygun olarak doldurup imzalayan ihracatçılarımızca eşyanın beyan ettikleri gibi Türk Menşeli olduğu hususunda tevsik edici tüm bilgi ve belgelerin de eklenmesi suretiyle onay tasdiki Oda´da yapılır.