Anadolu’nun her tarafında doğru fırsatları gören, inovasyon yapan ve istihdam sağlayan binlerce girişimci var. Türkiye 100 yarışması ile bu girişimci şirketleri kamuoyunda tanınır hale getiriyoruz. Başarılı girişimcilerimizin sadece Türkiye’de değil dünyada da önünü açıyoruz. Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketi, küresel piyasada görünürlüklerini artırma ve uluslararası bağlantılarını kuvvetlendirme imkânı bulacaklar.
Türkiye’nin zenginleşmesinin yolu, daha fazla girişimci çıkartmasına ve hızlı büyüyen şirket sayısının artmasından geçiyor.
Girişimciliğin ülkemizde daha çok desteklenmesi ve takdir edilmesi gerekiyor. Başarılı insanların vitrine çıkarılmasına ve rol model olarak gençlerimize örnek olmalarına ihtiyacımız var. Zira Türkiye’nin zenginleşmesinin yolu, daha fazla girişimci çıkartmasına ve hızlı büyüyen şirket sayısının artmasından geçiyor. Amerika’da çocuklara büyüyünce kim olmak istediklerini sorduklarında, Steve Jobs veya Mark Zuckerberg gibi isimler öne çıkıyor. Ama Türkiye’deki çocuklarımız ünlü bir girişimci olmayı amaçlamıyor. Hatta hayal bile etmiyor. Çünkü ne yazık ki çocuklarımıza böyle bir vizyon verememişiz. Biz maalesef çocuklarımızı memur yapmak için uğraşıyoruz. Herkes garanti işe bakıyor. Kimse risk almak istemiyor. İşte bu algıyı değiştirmek zorundayız. Gençlerimizi ve kadınlarımızı girişimciliğe yönlendirmek zorundayız.
Öte yandan bizim 1,5 milyon girişimcimiz 15 milyon kayıtlı istihdam sağlıyor. Yani Türkiye’deki her bir girişimci ortalama 10 istihdam sağlıyor. Ülkemizde her yıl 1 milyon gencimiz çalışma hayatına katılıyor. İşsizliğin panzehiri girişimciliktir. Hem işsizlerin sayısını azaltmak hem de çalışmaya hayatına girenlerin istihdam edilmelerini artırmak için girişimci sayısını artırmaktan daha öncelikli bir işimiz yok.
İşte tüm bu amaçlarla 2007 yılında TOBB Kadın Girişimciler Kurulunu, 2009 yılında da TOBB Genç Girişimciler Kurulunu kurduk. Bu kurullarımız, kısa zamanda 81 ilde Türkiye’nin en büyük girişimcilik networkünü oluşturdular. 15 bin kadın ve genç girişimcimiz ile girişimciliği Türkiye’nin gündeminde tutmaya devam ediyoruz. Bu kapsamda Turkcell, Vofadone, Google, Facebook, Coca Cola gibi şirketlerle yeni girişimciler oluşturmak için ortak projeler yürütüyoruz. Türkiye 100 şirketleri de, kamuoyunda girişimciliğin daha görünür olmasını ve cazip hale gelmesini sağlıyor. Buradaki başarılı girişimcilerimiz, gençlerimiz için örnek olacaklar. Ülkemiz için daha fazla girişimci yetişmesinin önünü açacaklar.
Buradan ülkemizdeki tüm girişimcilerimize sesleniyorum: “Şirketiniz 2015-2017 döneminde hızlı büyüdüyseniz, yüzünüzü dünyaya dönmek, yeni pazarlara açılmak istiyorsanız; gelin Türkiye 100’e başvurun. Dünyanın yıldızları arasındaki yerinizi alın”.
Başvuru Kriterleri ve Ödüller
Bu yıl beşincisini düzenleyeceğimiz ve şirketlerin 2015-2017 dönemindeki yıllık ortalama satış gelirlerinin büyüme hızı dikkate alacağımız Türkiye 100 yarışması ile başarılı şirketlere ulusal ve uluslararası düzeyde görünürlük kazandırmak ve bu şirketlerin küresel bağlantılarını kuvvetlendirmeyi amaçlıyoruz. Yarışma ile ayrıca Türkiye 100 şirketlerinin başarı öykülerinin genç nesillere ilham kaynağı olması ve onları girişimci olmaya teşvik etmeyi amaçlıyoruz.
Türkiye 100 başvuru koşulları aşağıdaki gibidir.
– 31 Aralık 2014 ve öncesinde kurulan,
– 2015 yılında en az 500 bin TL satış gelirine sahip,
– 2017 yılında en az 1,5 milyon TL satış gelirine sahip,
– 2015-2017 döneminde satış gelirlerini en az yüzde 10 oranında arttıran şirketlerin,
başvurularını bekliyoruz.
Ayrıca;
– Kamu ortaklığı ve/veya halka açık olan şirketlerin başvuruları geçerli sayılmaz.
– Yurtdışı merkezli bir şirketin Türkiye şubesinin başvurusu geçerli sayılmaz.
– Başvuracak şirketlerin merkezlerinin Türkiye’de bulunması gereklidir.
– Ortakları arasında Türkiye dışındaki ülkelerin vatandaşları olan şirketler de başvurabilir.
– Hisselerinin yüzde 51’inden fazlası halka açık başka bir şirkete ya da bir kamu şirketine ait olan şirketlerin başvuruları geçerli sayılmaz.
– Kar amacı gütmeyen şirketlerin başvuruları geçerli sayılmaz.
– Holdinglerin başvuruları geçerli sayılmaz; bir holdingin çatısı altındaki şirketler başvurabilir.
– Franchise işletmelerinin başvuruları geçerli sayılmaz.
– Otomobil galerileri, kuyumcular, dağıtım şirketleri, döviz şirketleri, bankalar ve elektrik, gaz, akaryakıt ve su sağlayıcıların başvuruları geçerli sayılmaz.
Başvurular http://turkiye100.tobb.org.tr sitesinden ücretsiz olarak yapılabiliyor.
Son başvuru tarihi 31 Ocak 2019’dur.